Positieve effecten na en tijdens koudetherapie, douche en/of zwemmen.

Alle spieren komen in beweging.

Door het koude water komen alle spieren in beweging, dus ook spieren die je bijna niet gebruikt. Je hele lichaam gaat rillen en de huid samen trekken.

Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren waarbij veel energie wordt verbruikt. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijke manier van warmbloedigen om de lichaamstemperatuur te verhogen.

Alle spieren krijgen bloed.

Meer bloed naar de spieren en ook naar spieren die je bijna niet gebruikt. Door dat je alle spieren in beweging hebt gehad.

Schone huidbloedvaten.

Tijdens de kou trekt de huid samen. Hierdoor vernauwen de huidbloedvaten. Dus worden bijna leeg gedrukt, waardoor hier weer verser en rijker bloed voor terug komt. Denk ook aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd.

Schone bloedvaten naar alle spieren.

Door het rillen van alle spieren worden alle bloedvaten leeg gedrukt door het pulseren van alle spieren en dus extra ververst met rijker bloed. Denk aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd.

Schone bloedvaten.

Door het rillen van alle spieren worden alle bloedvaten leeg gedrukt en tijdens de kou trekt de huid samen. Hierdoor vernauwen de huidbloedvaten. Dus worden bijna leeg gedrukt. waardoor hier weer verser en rijker bloed voor terug komt. Denk ook aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd.

Minder last van trombose.

Bij trombose kan het gestolde bloed niet – of niet goed – wegvloeien. Door alle bloedvaten te vernauwen leeg te drukken, en erna weer verser bloed in komt. Wordt gestold bloed sneller afgevoerd.

Sneller herstel van blauwe plekken.

Tijdens de kou trekt de huid samen. Hierdoor vernauwen de huidbloedvaten. Dus worden bijna leeg gedrukt, waardoor hier weer verser en rijker bloed voor terug komt. Denk ook aan zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd. Een blauwe plek is een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt nu door het lichaam sneller afgebroken en geresorbeerd en afgevoerd.

Sneller toename bruin vet.

Als je dagelijks 2 uur lang in 17°C doorbrengt, zorgt dit voor een toename van de activiteit van bruin vet. Hoe kouder de omgevings- temperatuur hoe korter de tijd. Bruin vet zet de energie in je lichaam om in warmte. De warmte die ontstaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft.

Sterker immuunsysteem.

Een betere bloedsomloop is ook belangrijk voor vochthuishouding, groei en het lichamelijke afweersysteem. Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan en dit verhoogt je weerstand.

Mind over body.

De doorzetting en het overgeven aan de kou moet je door zetten. Je grens verleggen naar iets wat je lichaam als onprettig ervaart. Dit geeft je meer controle, en dit geeft meer doorzettings- vermogen in het dagelijks leven.

Body over mind.

Je komt meer in actie. Je kan beter tegen een lagere omgevings- temperatuur. Dus hoeft de kachel niet meer op 21°C. Maar op 17 a 19°C. Je normale lichaamstemperatuur is tussen de 35,5 en de 37,5°C , hierdoor gaat je interne motor iets harder draaien. En omdat je het gevoel van kou niet meer zo erg hindert. Wil je lichaam toch meer in beweging komen.

Lagere stook koste.

Omdat je beter tegen een lagere omgevings- temperatuur kan .Kan de thermostaat lager. 2°C minder stoken kan zo’n 10% minder zijn op je energie rekening of je stookkosten.

Minder depressief.

Door dat een overweldigende hoeveelheid kou impulsen van zenuwuiteinden naar de hersenen stuurt, wat resulteerd in een antidepressief effect. Door dat de noradrenaline en endorfine verhogen.